Ingen bryr sig om våld mot kvinnor förrän det finns tillfälle att försöka skylla det på andra än ”svenska” män

Det är väl se senaste veckornas magstarka lärdom. Plötsligt, efter attackerna i Köln under nyårsnatten, talas det vitt och brett om hur stort problemet med övergrepp och attacker på kvinnor ute i det offentliga är. Ofta försöker texterna på ohederliga sätt knyta problemen till invandring, till strömmar av människor som tar med sig sin dåliga kvinnosyn hit och sedan ofredar kvinnor. Nu har den rasistiska retoriken fått rejält med luft under vingarna och överallt gapas det om att svenska feminister måste fördöma det ena och det andra, att det är flyktingmän, män som inte har ljus hy och islam som är problemen. Jag läste hur det i på flera ställen anordnats kurser för invandrade män i hur  samhället de kommit till ser på sexualitet. Jag läste om den och tänkte ”ok, men min upplevelse är att alla män skulle behöva gå den här kursen minst en gång om året under sin uppväxt.”

Ta inte på flickor som inte bett dig om det. När någon säger sluta måste man sluta.Hota inte kvinnor som säger till dig att sluta. Tvinga dig inte till någon slags kontakt med kvinnor, vare sig fysisk eller verbal. Respektera gränser och gränssättningar. Man får inte ta för sig av alla kvinnor runt omkring sig bara för tt de råkar vara där.

Män som flyttat till Sverige oavsett skäl begår övergrepp mot kvinnor. Män födda i Sverige begår övergrepp mot kvinnor. Män födda i Sverige som flyttar till andra länder begår övergrepp mot kvinnor. Den springande punkten är denna: vi har ett problem med kvinnohat som uppenbarligen är sprunget ur samhällsstrukturer som inte tydligt nog markerar att män och kvinnor är likvärdiga medborgare. Det som förstärker strukturen ytterligare är råd av typen att kvinnor antingen ska hålla sig undan från främmande män eller skaffa sig manligt beskydd. Gå inte ensam hem, gå inte ut ensam, åk inte taxi ensam, etc. Det etablerar bara kvinnor som en slags objekt som är beroende av mäns goda vilja. Vissa män vill dem illa, andra vill beskydda dem. Den typen av råd är också en tydlig signal till män: ni behöver inte respektera kvinnor, bara andra män. Vissa kvinnor ägs eller beskyddas av andra män, det är den enda gräns ni behöver förhålla er till.

Det här är inte ett problem vi behöver importera. Det ärvs redan från generation till generation.

Annonser

En reaktion på ”Ingen bryr sig om våld mot kvinnor förrän det finns tillfälle att försöka skylla det på andra än ”svenska” män

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s